(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2010)
Zakres pracy obejmuje wiadomości z zakresu algorytmów genetycznych oraz rozdrabniaczy wielotarczowych. Przedstawia funkcjonowanie algorytmu genetycznego, metody optymalizacji oraz cel badań wykorzystania algorytmów genetycznych w projektowaniu rozdrabniaczy wielotarczowych. Program TarczeAG napisano w programie C++ Builder 7. Ograniczono się do projektowania tarcz tnących na podstawie istniejących tarcz. Stworzona została nowa grupa układów dwutarczowych, a symulacja umożliwiła dobór cech konstrukcyjnych tarcz.