(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2014)
Wirusy komputerowe mają obecnie wpływ na działanie wielu systemów, tak samo jak wirusy biologiczne na organizm człowieka. Można znaleźć podobieństwa w działaniu virusów komputerowych do biologicznym w wielu aspektach ich działania. Rozwój systemów operacyjnych, funkcji jakie dostarczają, spowodował również ewolucję virusów. Zarażają obecnie różne elementy systemu i są przenoszone za pomocą innych mechanizmów. Zastosowane mechanizmy w systemach operacyjnych jak i rozwój języków programowania spowodował, że pisanie virusów, czy uciążliwych programów stało się prostsze, a stosowanie mechanizmów zabezpieczeń w systemie jest obecnie konieczne. W niniejszym artykule autorzy na bazie dwóch przykładowych kodów virusów przedstawiają ich ewolucję oraz analizują wpływ ewolucji systemów operacyjnych na ich sposoby infekcji.