(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2023)
Metody adaptacji systemów wiedzy opartej na zbiorach rozmytych są bardzo ważnym tematem, ponieważ udoskonalają i optymalizują wydajność systemów rozmytych poprzez właściwą metodę adaptacji. Metoda adaptacji zależy od konkretnego zastosowania, wymagań systemowych, dostępnych danych i dziedziny problemu. W artykule przedstawiono zagadnienia związane ze zbiorami rozmytymi oraz podano przykłady. Ponadto zaprezentowano metody adaptacji systemów wiedzy opartej na zbiorach rozmytych takie jak algorytmy genetyczne, programowanie ewolucyjne, algorytmy uczące się, uczenie przez wzmacnianie oraz adaptację online.