(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2023)
Jonoforeza jest skuteczną, nieinwazyjną metodą wewnątrzgałkowego podawania leków opartą na prądzie elektrycznym. Ma jednak wiele ograniczeń, które można rozwiązać za pomocą skutecznych modeli obliczeniowych opartych zarówno na uczeniu maszynowym (podejście oparte na danych), jak i innych metodach i technikach sztucznej inteligencji. Do tej pory brakuje modeli obliczeniowych wykorzystujących AI/ML, w tym dla samego mechanizmu jonoforezy. Ich szersze zastosowanie pomogłoby ułatwić dostarczanie leków do oczu, co pozostaje poważnym wyzwaniem ze względu na liczne bariery w oku. Celem artykułu jest zbadanie wykonalności opracowania modelu obliczeniowego dla jonoforezy ocznej przy użyciu dostępnych metod i technik sztucznej inteligencji.