(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2025)
Tematem artykułu jest wykorzystanie logiki rozmytej w procesie rozpoznawania i analizy warunków pogodowych. System rozmyty, który wykorzystano do rozpoznawania pogody, został stworzony przy użyciu Matlaba, w aplikacji Fuzzy Logic Designer, skupiając się na integracji logiki rozmytej i technik sztucznej inteligencji (AI), pokazując możliwości oferowane przez systemy AI w zarządzaniu niepewnością. Model rozpoznawania pogody wykorzystuje trzy zmienne wejściowe w postaci maksymalnej temperatury, minimalnej temperatury i wiatru, a także 35 reguł, które generują prognozę pogody, a mianowicie opady, które mogą być bardzo niskie, niskie, normalne, wysokie i bardzo wysokie.