(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2025)
Generatywna sztuczna inteligencja (GenAI) zmienia oblicze pracy prawnej i administracyjnej, pomagając szybko opracować umowy, pisma procesowe i rutynową korespondencję, uwalniając czas profesjonalistów, aby mogli skupić się na bardziej wymagających zadaniach. np. wartościowej analizie i strategii. Przyspiesza badania prawne poprzez zapytania i podsumowania w języku naturalnym, ujawniając precedensy i przepisy, które pasują do niuansów wzorców faktów w ciągu kilku sekund. W kontekstach administracyjnych modele generatywne automatyzują generowanie formularzy, szablony zasad i komunikację wielojęzyczną, redukując błędy administracyjne i czas realizacji. W połączeniu z generowaniem rozszerzonym o pobieranie i elementami audytu systemy te umożliwiają przejrzyste pozyskiwanie, kontrolę wersji i monitorowanie zgodności, spełniając wymogi dowodowe i proceduralne. Rezultatem jest hybrydowy przepływ pracy, w którym ludzka wiedza specjalistyczna kieruje decyzjami wymagającymi osądu, podczas gdy sztuczna inteligencja zapewnia skalowalne, ekonomiczne opracowywanie, badania i zarządzanie dokumentacją.