(untitled) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2026)
W niniejszym artykule przedstawiono proces projektowania i implementacji systemu informatycznego wspomagającego zarządzanie przychodnią medyczną. Głównym celem pracy było stworzenie relacyjnej bazy danych w środowisku Microsoft SQL Server 2008, która w pełni wykorzystuje możliwości języka Transact-SQL (T-SQL). W projekcie położono nacisk na przeniesienie logiki biznesowej na stronę serwera bazy danych poprzez zastosowanie procedur składowanych, wyzwalaczy (triggerów) oraz funkcji użytkownika. Aplikacja kliencka została zrealizowana w architekturze dwuwarstwowej z wykorzystaniem środowiska Delphi 5 oraz technologii ADO, a także uzupełniona o moduł zdalnego dostępu dla pacjentów wykonany w technologii PHP. Artykuł omawia strukturę bazy danych, mechanizmy zapewniania integralności danych oraz funkcjonalność poszczególnych modułów systemu.