Ataki z wykrzystaniem serwera DNS (Domain Name System) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2015)
Serwery DNS (Domain Name System) to pewnego rodzaju książka telefoniczna Internetu. Bez nich nie byłoby możliwewywołanie żadnej strony internetowej, nasz komputer nie widziałby, jak przyporządkować adres internetowy konkretnemu serwerowi. Obecnie hakerzy potrafią uzyskać dostęp do serwerów DNS, a następnie przekierować przepływ informacji na własne komputery. Ataki z wykorzystaniem serwera DNS są bardzo niebezpieczne, głównym celem jest wyszpiegowanie poufnych informacji, takich jak: hasła czy kody PIN umożliwiających dostęp do internetowych banków. W niniejszym artykule zostaną przedstawione zagrożenia usługi DNS.