Sieci Wi-Fi – zabezpieczenia i metody ataków (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2015)
Sieci Wi-Fi są systemem komunikacji zaprojektowanym jako alternatywa lub uzupełnienie sieci tradycyjnej kablowej. Sieci bezprzewodowe mają bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się je m.in. do projektowania sieci domowych oraz firmowych. Najprostszą i najczęściej stosowaną metodą zabezpieczenia sieci jest protokół WPA 2 Personal. Od początku istnienia sieci bezprzewodowych trwa prawdziwy wyścig zbrojeń. Nowe opracowania protokołów szybko stają się nieaktualne. Hakerzy odkrywają kolejne metody ataków i wskazują wady istniejących rozwiązań. Przeprowadzenie ataku na sieć na ogół poprzedzone jest zbadaniem środowiska obranego celu. Nie wszystkie ataki jednak związane są z wykorzystaniem sprzętu komputerowego, w niektórych przypadkach łatwiejszym celem są użytkownicy sieci.