Szybka dyskretna transformata sinusowa (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2010)
Celem pracy jest zaproponowanie szybkiej metody obliczeniowej pozwalającej na wyznaczenie DST-IV (oraz transformaty odwrotnej) o złożoności O(n*lgn) pod względem liczby mnożeń. Wybór DST-IV podyktowany jest brakiem atrakcyjnych zależności w macierzy opisującej przekształcenie – większość prac polskich i zagranicznych [1,2,3] opisujących efektywne metody konstrukcji grafów przebiegu obliczeń opiera się o DST-II/DST-III, których analiza jest prostsza. Opracowana metoda zostanie przedstawiona w postaci matematycznej.