System łączności do monitorowania wyposażenia i jednostek straży pożarnej (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2014)
Skuteczny i pewny system łączności jest warunkiem poprawnej pracy każdego systemu monitorowania. Systemy specjalnego przeznaczenie jak np. systemy używane przez Straż Pożarną muszą pracować we wszystkich warunkach środowiskowych. Budowa systemu monitorowania wymaga opracowania czujników i systemu komunikacji. Sensory powinny dostarczać informacji o stanie urządzenia. Informacja z sensorów powinna być przekazywana do stacji monitorowania w sposób szybki i pewny. Niniejszy artykuł przedstawia możliwości budowy systemu łączności dla monitorowania urządzeń i jednostek straży pożarnej. W artykule przedstawiono wyniki pomiarów wybranych środków łączności oraz możliwości zastosowania odpowiednich protokołów transmisji.