Principles of electrostimulation of the face and neck muscles - a medical and biocybernetic approach (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2023)
Nerw twarzowy ma kręty i złożony przebieg od połączenia ślinianki przyusznej i móżdżku do różnych miejsc docelowych, z indywidualnie zróżnicowanymi i złożonymi wzorcami rozgałęzień i połączeniami z kilkoma innymi nerwami czaszkowymi. Sprawia to, że modele obliczeniowe oparte na badaniach są kluczowym elementem nowoczesnej diagnostyki i terapii, a także monitorowania pacjentów i projektowania urządzeń wspierających wyżej wymienione procesy. Do tej pory nie zaproponowano dobrego modelu obliczeniowego w tym obszarze, a przedstawione koncepcje znajdują się we wstępnej fazie badań. Celem niniejszego badania jest opracowanie wytycznych dla modelu obliczeniowego elektrostymulacji mięśni twarzy i szyi w celu poprawy diagnostyki i terapii, ale także dla przyszłego rozwoju wirtualnego bliźniaka dla eZdrowia