Analiza małych zbiorów danych medycznych oparta na sztucznej inteligencji (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2023)
Obliczenia małych zbiorów danych w oparciu o sztuczną inteligencję stanowią krok w kierunku obliczeń brzegowych i dalszej personalizacji diagnostyki, terapii i prognoz w praktyce klinicznej. Jednak nadal wymaga to wielu etapów pośrednich, zarówno sprzętowych, jak i programowych. Celem pracy jest ocena, w jakim stopniu dotychczasowe osiągnięcia w obszarze analizy małych zbiorów w oparciu o sztuczną inteligencję stanowią podstawę do opracowania nowej grupy rozwiązań klinicznych i programistycznych.