Akademicki odbiornik AIS - zastosowanie metod sztucznej inteligencji w celu poprawy bezpieczeństwa morskich rejsów niekomercyjnych (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2024)
W artykule autorzy opisali projekt realizowany przez Akademickie Laboratorium Sztucznej Inteligencji i Robotyki, który miał na celu opracowanie metod optymalizacji z wykorzystaniem sztucznej inteligencji, aby poprawić bezpieczeństwo małych jednostek niekomercyjnych, takich jak jachty turystyczne. Badania koncentrowały się na tworzeniu lub modernizacji technologii wspomagających nawigację i bezpieczeństwo na morzu. Choć konwencja SOLAS nakłada obowiązek stosowania systemów takich jak AIS (Automatic Identification System) na statki komercyjne, jachty niekomercyjne często nie korzystają z takich rozwiązań ze względów ekonomicznych. AIS umożliwia ciągłą wymianę danych nawigacyjnych między statkami. Projekt zakładał jedynie odbiór i wizualizację tych danych, bez ich nadawania. Celem było stworzenie taniego i skutecznego rozwiązania poprawiającego bezpieczeństwo jachtów bez generowania wysokich kosztów dla ich armatorów. Projekt roboczo nazwano „Akademickim odbiornikiem AIS”. W rezultatach badań przedstawiono wyniki eksperymentów z użyciem metod OFNAnt, ADPO, OFNBee i AA0 oraz klasycznych metod heurystycznych używanych w logistyce transportu. Metody sztucznej inteligencji uzyskały w większości przypadków rezultaty lepsze od klasycznych.