Zastosowania Internetu Rzeczy w egzoszkieletach ręki (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2024)
Terapia ręki z wykorzystaniem nowatorskiego exoskeleton robotycznego może zmniejszyć deficyty motoryczne i poprawić odzyskiwanie funkcji u pacjentów. Terapia robotyczna może zatem skutecznie uzupełniać standardową rehabilitację zapewniając wsparcie terapeutyczne pacjentom. Grupa hand exoskeletons znajduje się na początku swojego rozwoju i wymaga dalszych badań, a uzupełnienie jej o technologie Internetu Rzeczy dodatkowo zwiększy jej możliwości. Celem artykułu jest określenie obecnego stanu badań i możliwości rozwojowych w tym zakresie.