Sieci Kolmogorov-Arnold w klasyfikacji defektów powierzchniowych metali (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2024)
W niniejszej pracy przedstawiono zastosowanie sieci Kolmogorov-Arnold (KAN) w klasyfikacji defektów powierzchni metali. W szczególności badane są powierzchnie stali pod kątem wykrywania takich wad, jak pęknięcia, wtrącenia, łaty, powierzchnie z wżerami i zarysowania. Sieci KAN, oparte na twierdzeniu Kolmogorova-Arnolda, stanowią innowacyjną alternatywę dla tradycyjnych wielowarstwowych perceptronów (MLP), umożliwiając efektywniejsze aproksymowanie funkcji poprzez zastosowanie funkcji sklejanych. Wyniki badań wskazują, że sieci KAN mogą osiągać lepszą dokładność niż konwolucyjne sieci neuronowe (CNN) przy mniejszej liczbie parametrów, co skutkuje szybszą zbieżnością i lepszymi wynikami w klasyfikacji obrazów.