Aplikacja wspomagająca prowadzenie sesji gier fabularnych (RPG) (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2025)
W pracy omówiono projekt i implementację aplikacji webowej wspierającej sesje gier fabularnych (RPG), koncentrując się na zgodności z systemami „Wiedźmin: Year Zero” i „Kult: Boskość Utracona”. Opracowane narzędzie umożliwia użytkownikom tworzenie i zarządzanie postaciami, przeprowadzanie automatycznych rzutów kośćmi oraz organizację sesji RPG, oferując intuicyjny interfejs i szeroką funkcjonalność. System, stworzony przy użyciu mikroframeworku Flask, relacyjnej bazy danych SQLAlchemy oraz technologii frontendowych, został przetestowany w praktyce, co potwierdziło jego skuteczność i użyteczność. Wyniki testów wskazują na potencjał aplikacji do dalszego rozwoju, w tym na integrację z dodatkowymi systemami RPG oraz platformami zdalnej komunikacji, takimi jak Zoom czy Discord.