Aplikacja wspomagająca tworzenie postaci do systemu "Dungeons and Dragons" (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2025)
Artykuł poświęcony jest opracowaniu aplikacji (systemu eksperckiego) wspierającej początkujących graczy w procesie tworzenia postaci do piątej edycji systemu „Dungeons and Dragons” (D&D 5e). W pracy przedstawiono zwięzły opis systemu DnD i historie jego powstania, aplikacji, drzewo decyzyjne systemu eksperckiego. Ponadto uwzględniono informacje dotyczące wykorzystanych narzędzi oraz zastosowanych rozwiązań technologicznych.