Aplikacja wspomagająca analizę zadań geometrycznych (Studia i Materiały Informatyki Stosowanej, 2025)
Celem pracy było zaprojektowanie i wdrożenie aplikacji, która umożliwiałaby pomoc w dowodzeniu twierdzeń geometrycznych. Aplikacja przeprowadza wstępne testy numeryczne, ocenia potencjalną prawdziwość tez oraz znajduje dowód logiczny, bazując na twierdzeniach geometrii euklidesowej. Program po wprowadzeniu problemu przeprowadza analizę numeryczną dla wielu różnych przykładów, co daje wstępny ogląd na poprawność zadanej tezy. Następnie próbuje udowodnić tezę drogą analityczną oraz bazując na bazie twierdzeń geometrycznych. Użytkownik może wspomagać proces, poprzez dokładanie konstrukcji geometrycznych.