(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2023)
Z roku na rok rośnie liczba osób, u których diagnozuje się spektrum autyzmu. Problem ten nie dotyczy tylko naszego kraju, ale ma zasięg globalny. Dlatego należy przygotować systemy pracujące na rzecz obywateli, tj. system opieki społecznej, edukacji, aktywizacji zawodowej, jak również rynek pracy do przyjmowania coraz większej liczby osób z autyzmem. Niestety, dostępne obecnie statystyki mówią o braku koordynacji i efektywności działań pomocowych, o niewielkim ich zasięgu czy o braku zainteresowania rynku pracy tymi osobami.