(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2023)
Funkcjonowanie zawodowe nauczyciela oraz jego efektywność pedagogiczna i sukcesy edukacyjne uczniów w znacznym stopniu zależą od jego inteligencji emocjonalnej. Stąd w kształtowaniu zachowań uczniów i młodzieży, a szczególnie w radzeniu sobie z problemami, ważną rolę odgrywa sposób przeżywania przez nauczyciela świata i jego otwartość na nowe doświadczenia. Umiejętność skutecznego zarządzania emocjami zapobiega bowiem nadmiernemu poziomowi stresu i pomaga radzić sobie ze skomplikowanymi sytuacjami w trakcie lekcji, bez negatywnego wpływu na uczniów. Uznając znaczenie tej problematyki, również w kontekście niniejszej publikacji, podjęłam badania empiryczne. Dążyłam do określenia, w jakim stopniu otwartość na nowe doświadczenia pozwala wyjaśnić fenomen inteligencji emocjonalnej nauczycieli. Uzyskane wyniki wskazują, że jest to zależność dodatnia. Im bardziej nauczyciele są otwarci na nowe doświadczenie, tym bardziej wzrasta ich zdolność adaptacyjna, umiejętność poznawania wartości i ważności bodźców oraz wydarzeń, mobilizująca do myślenia i działania, a także wyrażania swych emocji.