(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2024)
W opracowaniu ukazano dotychczasowy dorobek dydaktyczny i wkład w rozwój badań nad poradnictwem zawodowym w Polsce częstochowskiego środowiska akademickiego. Analizy dokonano na podstawie literatury przedmiotu i materiałów źródłowych będących w archiwach prywatnych pracowników – początkowo Wyższej Szkoły Pedagogicznej, a dziś – Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie. Na wstępie przybliżono rys historyczny rozwoju poradnictwa zawodowego w Polsce, by na jego tle wykazać oryginalność działań charakteryzowanego środowiska badawczego. Przedstawiono początki kształtowania się kierunku studiów, budowę kadry dydaktyczno-badawczej i osiągnięcia jej członków oraz wykaz badań realizowanych na częstochowskiej uczelni.