(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2024)
Wiele różnorodnych czynników wpływa na psychofizyczne funkcjonowanie studentów, jednak pandemia COVID-19 stanowiła niespotykane dotąd wyzwanie dla wielu osób. Stanowi to niezwykle ważny (wciąż niedostatecznie rozpoznany) obszar badawczy zarówno w dziedzinie nauk społecznych, jak i nauk medycznych oraz nauk o zdrowiu. Celem pracy było przedstawienie opinii studentów na temat wpływu pandemii na ich psychofizyczne funkcjonowanie. Na początku lat 20. XXI w. w życiu młodych ludzi pojawiało się wiele różnorodnych niespotykanych dotychczas problemów. Na podstawie przeprowadzonych w średniej wielkości mieście badań ankietowych wśród osób studiujących fizjoterapię, dietetykę i wychowanie fizyczne stwierdzić można, iż opinie ponad połowy z nich wskazują na odczuwane pogorszenie stanu psychofizycznego w związku z wystąpieniem pandemii. Pojawiały się obawy dotyczące własnego zdrowia i życia oraz zdrowia i życia najbliższych. Na pogorszenie stanu psychofizycznego mogły wpływać m.in. problemy finansowe, trudności z kontynuacją nauki oraz zubożenie relacji interpersonalnych.