(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2012)
Artykuł naświetla warunki dla rozwoju szkolnictwa zawodowego na terenie Podola w XIX i na początku XX wieku. Dokonano analizy podstawowych ram regulacyjnych niższej edukacji zawodowej oraz naświetlono programy szkół zawodowych różnego typu. Ustalono, że w drugiej połowie XIX i na początku XX wieku powstała sieć szkół zawodowych w wyniku działań agencji rządowych i samorządów. Uwzględniając lokalne potrzeby, zwrócili oni szczególną uwagę na problemy ze szkoleniem specjalistów dla rzemiosła, przemysłu rzemieślniczego, rolnictwa, edukacji, medycyny i kolejnictwa. Jednak rozwój był hamowany przez brak: przygotowania zawodowego w wielu uniwersalnych dziecięcych szkołach podstawowych, właściwego prawodawstwa, naukowego podejścia do rozwoju metod i treści kształcenia. Wszystkie placówki edukacji zawodowej, jak szkoły publiczne, były w gestii wielu wydziałów/resortów(?), które nie mogły dojść do porozumienia w tak ważnych kwestiach jak szkolenia wykwalifikowanych pracowników w regionie.