(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2013)
Wizjonerskie spojrzenia na pracę człowieka z końca XX wieku przestają wzbudzać pierwszoplanowe zainteresowania zarówno teoretyków, jak i praktyków. Teza o obumieraniu pracy człowieka przestaje szokować. W badaniach naukowych i w podejściach prakseologicznych akcentuje się coraz bardziej potrzebę rzetelnej analizy i realnego określania współczesności pracy człowieka. W naukach społeczno-humanistycznych znaczącym układem odniesienia dla takich analiz staje się definicja Tadeusza W. Nowackiego, przypomniana i zinterpretowana także w niniejszym opracowaniu. Aktualna sytuacja w obszarze pracy zawodowej w Polsce jest skomplikowana i trudna. Konieczne są daleko idące zmiany, oczywiście przeprowadzane w kontekście szerzej rozumianych zmian cywilizacyjnych.