(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2015)
Autor artykułu założył, że szkoła w życiu każdego młodego człowieka jest tym miejscem, gdzie zachodzą różnorodne procesy, które w sposób niezwykle istotny rzutują na to, jak ten młody człowiek zostanie przygotowany do samodzielnego funkcjonowania po opuszczeniu jej murów. To szkoła wyznacza perspektywę jego rozwoju, stwarza podstawy do kierowania tym rozwojem, a także kształtuje umiejętności pokonywania jawiących się problemów i nieustannego dostosowywania się do zmieniających się warunków wynikających z wszelkiego rodzaju przemian cywilizacyjnych. W artykule tym wyrażono kilka refleksji dotyczących istoty współczesnej cywilizacji, aby na tej podstawie ukazać powinności i społeczne oczekiwania formułowane pod adresem współczesnej szkoły i pracujących w niej nauczycieli. W drugiej części artykułu zawarto kilka refleksji dotyczących sytuacji młodego pokolenia, które przechodzi ze „świata” edukacji do „świata” pracy. Zwrócono szczególną uwagę na trudności, z jakimi boryka się młodzież w trakcie poszukiwania możliwości podjęcia pracy zawodowej. Pod koniec rozważań sformułowano kilka refleksji na temat sytuacji, w jakiej przychodzi pracować współczesnej szkole. Zaproponowano kilka niezbędnych zmian, które w opinii autora artykułu mogą sprawić, że nastąpi znacząca poprawa w dostosowaniu oferty kształcenia do potrzeb współczesnego, ciągle bardzo płynnego rynku pracy.