(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2015)
W epoce ponowoczesności rynek pracy ulega nieustannym przekształceniom. Badacze skoncentrowali się na temacie oczekiwań formułowanych przez pracodawców w ogłoszeniach o pracę. Opisano: zawartość treściową wymagań stawianych przed kandydatami w zakresie kompetencji twardych i miękkich, odsetek zawierających je ogłoszeń oraz proporcję ich występowania. Analizie poddano 325 ofert pracy dotyczących 13 różnych branż. Zaczerpnięto je z popularnych serwisów rekrutacyjnych. Wyniki analizy umożliwiają wnioskowanie na temat różnic w popycie na określone kompetencje w zależności od badanego obszaru zatrudnienia.