(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2016)
Praca, która jest ważną formą aktywności ludzi i ich cechą gatunkową, nie stała się jeszcze obiektem sozologii systemowej ani przedmiotem ochrony. Nie zwracano uwagi na jej degradację i deprecjację postępującą w przyspieszonym tempie wraz z komodyfikacją w warunkach gospodarki rynkowej. Dlatego postuluję dalsze rozwijanie ekologii pracy i powołanie do życia nowej subdziedziny w ramach ekologii społecznej - sozologii pracy. W artykule formułuję twierdzenia odnoszące się do ekologii pracy. Mają one zmusić do refleksji decydentów politycznych i ekonomicznych nad zagrożeniami pracy i jej środowiska oraz zwrócić uwagę na potrzebę szeroko rozumianej ochrony pracy.