(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
W artykule poruszono problematykę związaną z kształceniem kompetencji zawodowych w świetle aktualnych wymagań rynku pracy, a także zarys najistotniejszych kompetencji twardych i miękkich poszukiwanych wśród osób chcących podjąć pracę zawodową. Uwzględniono również oczekiwania pracodawców w stosunku do absolwentów szkół, w szczególności szkół zawodowych. Przedstawiono też najważniejsze postulaty, mające na celu zwrócenie uwagi na konieczność ciągłego nabywania nowych i doskonalenia już posiadanych kompetencji zawodowych.