(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Artykuł stanowi w swej zasadniczej części raport z badań nad postrzeganiem różnych aspektów pracy zawodowej pod kątem ich stresogenności. Motywem podjęcia badań było rosnące zainteresowanie problematyką bezpieczeństwa pracy oraz przeciwdziałania różnym patologicznym zjawiskom, towarzyszącym funkcjonowaniu zawodowemu pracowników. Zjawisko stresu w pracy staje się coraz powszechniejsze, a co ważniejsze - następuje jego intensyfikacja w wyniku przemian cywilizacyjno-kulturowych i ekonomicznych. Tym bardziej istotne staje się nie tylko diagnozowanie samych przejawów i skutków oddziaływania stresu na jednostki, ale też badanie świadomości jego istoty oraz źródeł. Badania przeprowadzono w dwóch zbiorowościach: studentów kierunków pedagogicznych oraz czynnych zawodowo nauczycieli. Zabieg ten miał służyć ujawnieniu różnic w postrzeganiu stresogenności pracy przez osoby stojące u progu swej kariery zawodowej oraz posiadające już znaczące doświadczenia w funkcjonowaniu w świecie pracy.