(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
W artykule przedstawiono wybrane wyniki badań porównawczych opisów standardów kompetencji zawodowych dla trenera kształcenia i szkolenia zawodowego (VET) w branży budowanej, przeprowadzonych w projekcie „Certified VET trainer in the construction sector” (CertiVET). Z analizy literatury wynika, że istnieje cały szereg inicjatyw wspierających edukację pozaformalną, które mają na celu lepszą prezentację kwalifikacji i umiejętności zawodowych, dzięki czemu kwalifikacje stają się bardziej czytelne, są łatwiejsze do zrozumienia i porównania w różnych systemach i w różnych krajach, a przede wszystkim ułatwiają mobilność na europejskim rynku pracy, promując ideę Life-long learning (LLL) – uczenie się przez całe życie. Celem badań w projekcie CertiVET była identyfikacja i analiza porównawcza modeli standardów kwalifikacji / kompetencji zawodowych w krajach partnerskich (Francja, Polska, Rumunia) lub innych równoważnych dokumentów powiązanych z trenerem VET w branży budowlanej, z uwzględnieniem wymagań Europejskiej Ramy Kwalifikacji (EQF) i Krajowych Ram Kwalifikacji (NQF) dla uczenia się przez całe życie (5 poziom EQF/NQF).