(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Artykuł dotyczy problematyki zatrudnialności osób w wieku 18-24 i 55+. Cel prezentowanych w artykule badań dotyczył zweryfikowania zbieżności zalet przypisywanych młodym i starszym pracownikom przez pracodawców z cechami wymaganymi od osób nowo zatrudnianych w organizacji. W wypadku stwierdzenia takiej zbieżności celem dodatkowym była ocena działań podejmowanych dla zachęcenia młodych pracowników do rozwoju kompetencji i doskonalenia efektywności pracy, a starszych pracowników do przedłużonej aktywności zawodowej. Opisane badania przeprowadzone zostały wśród 98 pracujących studentów. Otrzymane wyniki wskazują na niezgodność pomiędzy przekonaniami a działaniami podejmowanymi przez pracodawców wobec młodych i starszych pracowników.