(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Трансформація соціальної структури початку ХХІ століття зумовила незворотні зміни у сфері професійної підготовки та навчання. Збільшення кількості людей, які виявляють потребу у навчанні, зростання попиту на освітні програми, що мають практико-орієнтований зміст, швидкий темп розвитку інформаційно-комунікативних технологій, доступність і поширення інформації тощо ставлять перед науковими й економічними елітами питання змістового наповнення програм професійної підготовки і функціонування професійної освіти як системи. Висвітлено пріоритетні напрями розвитку європейської освіти, введення змін в українське освітнє законодавство, які стимулюють академічні інституції до розроблення авторських програм професійної підготовку та навчання, внесення змін кількісного та якісного характеру в освітній процес. Реалізацію окремих європейський тенденцій освіти розглянуло на прикладі освітньої програми «Соціальна педагогіка» Українського католицького університету. Простежено особливості функціонування сучасної освітньої програми через інтернаціоналізацію, забезпечення якості освіти; підвищення фахового рівня науково-педагогічних кадрів; упровадження принципів неперервного навчання; поєднання спільних зусиль викладачів, студентів, бізнесу і громадських організацій з метою творення системи соціальної відповідальності.