(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2017)
Celem artykułu było ukazanie fundamentalnej roli wyobraźni w myśleniu technicznym, bez której żaden uczeń szkoły zawodowej nie potrafi wykonać nawet prostego zadania technicznego. Omówiono związek między myśleniem technicznym a czynnościami poznawczymi osoby dążącej do zdobycia kwalifikacji w zawodzie. Przedstawiono też, jak konieczna jest różnego rodzaju wyobraźnia podczas rozwiązywania zadań technicznych przez uczniów szkół zawodowych.