(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2019)
W dobie panującego obecnie pluralizmu nie można aprobować wszelkich zachowań i poglądów, które nawzajem się wykluczają, np. dobra i zła, moralności i zachowań nieetycznych. Należy poszukiwać wartości i takich wzorów, które stanowiłyby o humanistycznym wymiarze kultury naszych czasów. Wartości są fundamentem autorytetu, niezbędnym warunkiem jego powstania i trwania. Są elementem światopoglądu człowieka, są też elementem regulacji jego zachowania, stanowią element dążeń ludzkich. Autorytet zależy od wartości przekazywanych dzieciom przez rodziców, w szkole i w społeczeństwie. Dezintegracja wartości może doprowadzić do zanikania więzi społecznych i spójności w społeczeństwie. Zmiany, które obecnie szybko zachodzą w społeczeństwie polskim, wymagają wartościowania i oceniania faktów, zjawisk oraz przewidywania ich skutków. A to może pomóc w przezwyciężaniu stanu nieufności, sceptycyzmu i relatywizacji norm etycznych, a jednocześnie przeciwdziałać protestom i frustracjom różnych grup społecznych. Dezintegracja społeczna, zagrażająca procesowi transformacji w aspekcie lokalnym i globalnym, jest egzemplifikacją rozbieżności oczekiwań w stosunku do nowego ładu społecznego. Znakiem czasów współczesnych jest potrzeba pojawienia się humanistycznych wartości i społecznie uznanych autorytetów.