(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2019)
Planowanie i realizacja kariery zawodowej, szczególnie w dobie tak szybkich przemian transformacji o charakterze makrospołecznym, są znacznie trudniejsze niż jeszcze kilkanaście lat temu. Dotyczy to w szczególności grup ryzyka, w tym kobiet. Dezaktualizacji uległy dotychczasowe biografie jednostek, kształtowane przez fazę przedzawodową, dotyczącą uczestnictwa człowieka w systemie kształcenia, fazę aktywności zawodowej i etap pozazawodowy – związany z pełnieniem funkcji rodzinnych. Aktywność zawodowa jest nie tylko dłuższa, ale towarzyszy jej jednocześnie aktywność edukacyjna, niezbędna i oczekiwana na rynku pracy. Pociągnęło to za sobą odmienne modelowanie kariery zawodowej, której cechą charakterystyczną jest pojęcie zmiany. Popyt na rynku pracy, jego umiędzynarodowienie, uelastycznienie, zmuszają jednostkę do kształtowania swojej ścieżki kariery zawodowej w perspektywie krótkofalowej, uwzględniającej najnowsze tendencje, wymagającej właściwego zarządzania i stawiania celów kompatybilnych z oczekiwaniami rynkowymi, nie tylko zgodnymi z własnymi zainteresowaniami. Wobec tego wyzwania stają także kobiety, które pełniąc szereg ról społecznych wdrażają różnorodne modele w zakresie projektowania i realizacji własnych karier zawodowych.