(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Niejednokrotnie słychać głosy, że reprezentanci wielu zawodów, w tym również zawodu nauczycielskiego mają charakteryzować się ponadprzeciętnym przygotowaniem do wykonywanej pracy. Stanowi to wyraz upominania się o profesjonalizm, o bycie profesjonalistą w uprawianym zawodzie. Ta ponadprzeciętność odnosi się do wielu wymiarów zawodu nauczycielskiego, a zwłaszcza wymiaru etycznego. Wskazuje się na to, że nauczyciel ma być profesjonalistą również pod względem etycznym w trakcie podejmowanej aktywności zawodowej. Stąd też tak doniosłe znaczenie przypisuje się rzetelnej nauczycielskiej edukacji etycznej, która powinna odbywać się na najwyższym poziomie, a co za tym idzie przygotowywać kandydatów do zawodu nauczycielskiego do radzenia sobie z wieloma dylematami natury etycznej, przed jakimi staną w trakcie uprawiania swojej profesji.