(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Celem artykułu jest podjęcie tematu godzenia ról zawodowych i poza pracą w kontekście rozwoju nowoczesnych technologii komunikacyjnych. Sztywny podział na obszar pracy i życia pozazawodowego staje się trudny do osiągnięcia w warunkach nieustannej dostępności, społeczeństwa funkcjonującego w trybie 24/7. Koncepcja rozdzielenia pracy i zobowiązań pozazawodowych ściera się obecnie z podejściem zakładającym integrację życia zawodowego i prywatnego oraz wzajemne przenikanie się tych sfer. Polacy coraz częściej zauważają zjawisko integracji pracy z obszarem funkcjonowania poza nią we własnym życiu. Starania ukierunkowane na zachowanie za wszelką cenę ścisłych granic między pracą i życiem poza nią mogą być źródłem stresu, spadku wydajności i efektywności. W niektórych przypadkach częściowe przenikanie się ról życiowych związanych z pracą i domem może skutkować poprawą funkcjonowania w tych obszarach. Jednym z rozwiązań, które sprzyjają zacieraniu się granic między pracą i życiem osobistym są nowoczesne technologie mobilne. Jak wynika z literatury przedmiotu, ich użytkowanie może wiązać się z szeregiem pozytywnych, ale również negatywnych konsekwencji dla łączenia pracy z życiem poza nią. Istotne w tym kontekście jest zarządzanie granicami (ang. boundary management) i wybór odpowiedniej strategii w tym zakresie.