(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
Na temat profesji aktorskiej z perspektywy socjologicznej pisali w XX wieku Janina Hera i Zbigniew Wilski. Artykuł, którego celem jest odpowiedź na pytanie o atrakcyjność aktorstwa, uwzględnia punkt widzenia osób wykonujących ten niełatwy zawód. Autorka, wykorzystując zarówno źródła zastane (opublikowane wywiady prasowe), jak i wywołane (przeprowadzone przez siebie wywiady swobodne), oddaje głos artystom, a dzięki temu otrzymuje pogłębioną refleksję na temat jasnych stron zawodu: po pierwsze zapewnia on intensywny rozwój wewnętrzny, kształcenie inteligencji emocjonalnej, refleksyjne doświadczanie świata; po drugie umożliwia życie ‘zwielokrotnione’, barwne i ciekawe. Aktorzy, którzy z pasją wykonują swój zawód, mają okazję przeżywania ‘flow experience’, stanu uskrzydlenia. Po trzecie w społecznym świecie teatru istnieje możliwość transferowania kapitału (popularność przekłada się na ułatwienia codziennego życia bądź na większe możliwości działania pro publico bono; kapitał społeczny, ekstensywne i intensywne relacje interpersonalne mogą przełożyć się na wzrost kapitału ekonomicznego, a wraz z nim na duże możliwości życiowe przedstawicieli profesji aktorskiej).