(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
W artykule omawiane są relacje dorosłych ludzi bezdomnych nt. szkoły, zawodu i pracy pochodzące z 33 pogłębionych wywiadów indywidualnych. Mimo pozytywnej oceny zeszłych doświadczeń zawodowych i, nierzadko wymuszonego, niskiego zaangażowania w obowiązki szkolne w młodości, rozmówcy sceptycznie oceniali możliwość udziału w kwalifikacyjnych kursach zawodowych. Dysfunkcje rodziny pochodzenia i jej niski status społeczno-ekonomiczny były wiązane bezpośrednio lub pośrednio z wyborem strategii ucieczkowej od codzienności. Najczęściej rolę mediatora związku dysfunkcji rodziny pochodzenia z niskim zaangażowaniem w obowiązki szkolne i wykluczeniem w szkole pełniło uzależnienie. Jako ograniczenie podjęcia pracy zarobkowej uznawano również niemożność wykonywania ciężkiej pracy fizycznej, co pozostaje w związku z obserwowaną nadreprezentacją mężczyzn z wykształceniem zasadniczym zawodowym pośród ludzi bezdomnych, oferowaniem nieelastycznego czasu pracy przez pracodawców (ang. take it or leave it) oraz silną preferencją samozatrudnienia deklarowaną przez ludzi bezdomnych.