(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
Celem niniejszego artykułu jest ukazanie problemu bezrobocia i jego skutków na podstawie wyselekcjonowanej literatury przedmiotu w kontekście wybranych form aktywizacji społecznej i zawodowej, a także omówienie zarysu problematyki polityki społecznej na rzecz osób bezrobotnych. W artykule omówiono wybrane formy aktywizacji społeczno-zawodowej na przykładzie programów realizowanych przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Chorzowie. Główną metodą badawczą zastosowaną w artykule jest analiza danych zastanych (statystycznych) oraz analiza literatury przedmiotu. Artykuł przeglądowy.