(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
Podstawowym kapitałem organizacji są zatrudnieni w niej pracownicy, określani jako zasoby ludzkie. To oni decydują o jej konkurencyjności na rynku i jej powodzeniu. Dlatego inwestowanie w zasoby ludzkie, w ich kwalifikacje i kompetencje, to inwestowanie w pozycję danej organizacji wśród innych podmiotów gospodarczych. Konieczny jest więc rozwój zasobów ludzkich. Wśród szeregu form i metod umożliwiających go wymienia się między innymi coaching, który ułatwia edukację, rozwój zawodowy i motywację pracowników. Coaching powinien być zatem uznany za ważne narzędzie w zarządzaniu zasobami ludzkimi w organizacji. Jego stosowanie jest przedmiotem rozważań w niniejszym artykule.