(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2021)
Artykuł poświęcono problematyce kompetencji społecznych nauczycieli, niezbędnych do osiągania sukcesu życiowego i zawodowego w zmieniającej się rzeczywistości społecznej. Przedstawiono w nim opis kompetencji społecznych opartych na modelu kompetencji społecznych autorstwa Anny Matczak. Wyodrębnione przez autorkę skale czynnikowe dotyczące kompetencji warunkujących efektywność zachowań w sytuacjach intymnych, kompetencji warunkujących efektywność zachowań w sytuacjach wymagających asertywności i ekspozycji społecznej stały się podstawą badań empirycznych. Uzyskane wyniki badań przeprowadzonych wśród nauczycieli pozwalają stwierdzić, że większość nauczycieli charakteryzuje się jedynie przeciętnym poziomem kompetencji społecznych w zakresie zachowań w sytuacjach intymnych, zachowań wymagających asertywności i ekspozycji społecznej.