(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
Przedmiotem rozważań w niniejszej publikacji jest funkcjonowanie nauczycieli akademickich w aspekcie konsekwencji ich pracy zdalnej w dobie epidemii Covid-19 w Polsce, w ocenie własnej w relacji do ich wieku. Artykuł jest złożony z dwóch części: teoretycznej, w której autorzy wyjaśniają pojęcia produktywności pracy zdalnej, jakości życia i dobrostanu psychicznego nauczycieli akademickich oraz empirycznej opartej na analizie jakościowej wyników przeprowadzonego badania. Badanie zostało przeprowadzone w grupie 21 nauczycieli akademickich (N = 21). Jest ono częścią projektu poświęconego badaniu poczucia psychicznego i społecznego nauczycieli akademickich w Polsce w dobie Covid-19, w związku z koniecznością podjęcia pracy zdalnej w szkolnictwie wyższym, z wykorzystaniem 21 ustrukturyzowanych wywiadów pogłębionych, podejmujących problematykę funkcjonowania zawodowego i jakości życia tej grupy osób. Celem postępowania badawczego była identyfikacja własnego poziomu kompetencji do nauczania zdalnego oraz oceny jakości swojego życia zawodowego, a także poczucia dobrostanu przez nauczycieli akademickich w zróżnicowanym wieku, w sytuacji epidemii Covid-19. Przeprowadzone badania wykazały zróżnicowany poziom ocen nauczycieli akademickich, dotyczących własnej produktywności w obszarze kompetencji medialnych do pracy zdalnej, jak i ocen odnoszących się do jakości życia zawodowego i poczucia dobrostanu psychicznego w sytuacji epidemii Covid-19.Tak więc wiek okazał się czynnikiem różnicującym wypowiedzi. Mimo że szereg wypowiedzi wskazuje na negatywną ocenę własnej produktywności, jakości życia zawodowego i poczucia dobrostanu psychicznego i że we wszystkich wypowiedziach zaobserwowano odczuwanie stresu w zaistniałej sytuacji, optymizmem napawa fakt ujawnienia przez niektórych nauczycieli prospołecznych wartości, realizacji misji zawodu nauczyciela i poszukiwania możliwości radzenia sobie wobec trudności i niedogodnych sytuacji. Przeprowadzone badania także pozwoliły zaobserwować niższy poziom oceny własnej produktywności, oceny jakości życia zawodowego i poczucia dobrostanu u osób w wieku 60 plus, w porównaniu z młodszymi kolegami.