(untitled) (Szkoła - Zawód - Praca, 2022)
Artykuł wpisuje się w problematykę pedagogiki pracy i socjologii pracy - obie dyscypliny mają wspólne pola problemowe i kategorie pojęciowe (m.in. zawód). Pytanie, które stawiam w artykule, dotyczy czynników decydujących o trwałości urzędu dyrektorskiego w polskich teatrach publicznych. Materiałem empirycznym są m.in. wywiady swobodne, które przeprowadziłam z Dyrektorem Jackiem Głombem i aktorami zatrudnionymi w kierowanej przez niego placówce. Analiza specyfiki zarządzania Teatrem im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy pokazuje splot czynników egzogennych i endogennych sprzyjających utrzymaniu władzy w instytucji teatralnej. Wyjątkowość owego ‘zarządzania w kulturze’ może być wzorem dla innych liderów, decydujących się na prowadzenie teatru.