Integracja sztucznej inteligencji w życiu rodzinnym: perspektywy wykorzystania technologii AI na rzecz rozwoju osobistego i zawodowego (Szkoła - Zawód - Praca, 2024)
W artykule dokonano analizy perspektyw wykorzystania technologii sztucznej inteligencji (AI) w życiu rodzinnym, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju osobistego i zawodowego poszczególnych członków rodziny. Skupiono się na korzyściach płynących z wykorzystania AI w edukacji rodzinnej, zarządzaniu domem, ochronie zdrowia oraz rozwoju kariery. Podkreślono rolę AI w personalizacji procesu nauczania oraz zwiększaniu efektywności zarządzania domowymi obowiązkami. Artykuł porusza również kwestie zdrowotne związane z przystosowaniem AI w kontekście rodziny, a także zwraca uwagę na etyczne i społeczne wyzwania, takie jak ochrona prywatności i wpływ na dynamikę relacji rodzinnych.