Tworzenie metodycznych podstaw poradnictwa zawodowego dla uczniów szkół powszechnych w okresie II Rzeczypospolitej (Szkoła - Zawód - Praca, 2025)
Artykuł przedstawia genezę oraz rozwój instytucjonalnego poradnictwa zawodowego w Polsce w okresie międzywojennym. Zaprezentowane zostały założenia i zasady poradnictwa realizowanego w szkołach powszechnych i w powstających poradniach zawodowych. Autorka starała się opisać wdrażane w procesie poradnictwa zawodowego procedury, metody oraz narzędzia badawcze wraz z ich krytyczną oceną ze strony psychologów i psychotechników. Podstawową bazą źródłową były archiwalne publikacje (książki i artykuły) psychologów, zarówno polskich, jak i europejskich – pionierów poradnictwa zawodowego. Celem artykułu jest zaprezentowanie nie tylko początków poradnictwa zawodowego w okresie II Rzeczypospolitej, ale także zwrócenie uwagi na dokonania psychologów tego okresu w zakresie tworzenia jego metodycznych podstaw.