The role of Artificial Intelligence in transforming education: opportunities, challenges, and the case of Azerbaijan (Szkoła - Zawód - Praca, 2025)
W artykule przedstawiono transformacyjną rolę sztucznej inteligencji (AI) w sektorze edukacji, ze szczególnym uwzględnieniem cyfrowej transformacji edukacji w Azerbejdżanie. W jego toku przeanalizowano w jaki sposób technologie AI, takie jak systemy adaptacyjnego uczenia się, inteligentne korepetycje i zautomatyzowane oceny, rewolucjonizują tradycyjne środowiska nauczania. Podkreślono korzyści płynące z wykorzystania AI w edukacji, w tym spersonalizowane doświadczenia edukacyjne, zwiększone zaangażowanie uczniów oraz poprawę efektywności pracy nauczycieli i zadań administracyjnych. Ponadto w artykule omówiono znaczenie szkolenia nauczycieli oraz rozwoju infrastruktury, aby w pełni wykorzystać technologie AI w placówkach edukacyjnych. Autorzy zwracają także uwagę na wyzwania związane z wdrażaniem AI, takie jak kwestie prywatności danych, implikacje etyczne oraz potrzebę podnoszenia cyfrowych kompetencji wśród nauczycieli i uczniów. Przeanalizowano globalne trendy i lokalne wdrożenia, w konsekwencji czego opracowanie stanowi kompleksowy przeglądu możliwości integracji AI w systemach edukacyjnych, wspierających innowacyjność i konkurencyjność. W artykule zamieszczono m.in. konkluzję, że choć AI oferuje znaczący potencjał poprawy edukacji, jej integracja musi być starannie zarządzana, aby zapewnić etyczne i sprawiedliwe wdrożenie. Przyszłe badania w obrębie problematyki powinny skoncentrować się na długoterminowych efektach wpływu AI na wyniki nauczania oraz na szerszych społecznych implikacjach edukacji opartej na AI.