Postawy rodziców a wybory zawodowe dzieci – analiza czynników i zależności (Szkoła - Zawód - Praca, 2025)
Analiza roli rodziców w kontekście podejmowanych decyzji zawodowych jest istotna w zrozumieniu mechanizmów decyzyjnych młodzieży, co umożliwia rozwijanie należytych form wsparcia w świadomym planowaniu kariery. Celem pracy było poznanie roli środowiska rodzinnego w procesie kształtowania zainteresowań zawodowych młodzieży. Główny problem badawczy dotyczył sposobów oddziaływania postaw rodzicielskich na wybory zawodowe młodzieży. Badanie zostało przeprowadzone metodą sondażu diagnostycznego. Narzędziem badawczym posłużył kwestionariusz ankiety, oparty na Kwestionariuszu Postaw Rodzicielskich (Roe i Siegelman, 1963) oraz Kwestionariusz Preferencji Zawodowych JOB-6 (Retowski, 2009). W badaniu wzięło udział 102 respondentów mieszkańców województwa małopolskiego obecnie studiujących na uczelniach wyższych. Badania wykazały, że postawy rodziców istotnie oddziałują na kształtowanie orientacji zawodowych młodzieży. Stanowią one kluczowy element procesu podejmowania decyzji zawodowych, a przekonania i aspiracje rodziców odgrywają znaczącą rolę w wyborze ścieżki kariery przez młodych ludzi. Kluczowe znaczenie mają również indywidualne zdolności, zainteresowania, sytuacja ekonomiczna, stereotypy płciowe oraz potrzeby rynku pracy. Wyniki wskazują na konieczność zwiększania świadomości rodziców w zakresie ich oddziaływania na decyzje zawodowe dziecko raz na potrzebę rozwoju doradztwa zawodowego wspierającego samodzielne i świadome wybory młodzieży.