Andragogiczna refleksja nad przebiegiem i efektami procesu uczenia się osób dorosłych (Szkoła - Zawód - Praca, 2012)
Treści artykułu koncentrują się wokół problematyki koncepcji całożyciowego uczenia się, przy uwzględnieniu charakterystyki uczenia się: kumulatywnego, asymilacyjnego, akomodacyjnego i transformatywnego. Osobne miejsce poświęcono na omówienie zagadnienia efektywności oraz przezwyciężania trudności i barier w toku procesu uczenia się osób dorosłych. Na przebieg i efekty uczenia składa się bardzo wiele zmiennych wchodzących ze sobą w różnorakie interakcje i powiązania na szczeblu jednostek, grup i instytucji funkcjonujących w określonym otoczeniu społecznym. W badaniach i studiach nad jakością funkcjonowania pracowników, a pośrednio także nad koncepcją ich kształcenia i doskonalenia, interesujące wydaje się zastosowanie analizy użyteczności społeczno-zawodowej. Pomiar i ocena efektywności kształcenia osób dorosłych powinny obejmować również ich użyteczność określoną podczas badania losów absolwentów na podstawie ich samooceny, opinii pracodawców i organizacji zawodowych, obserwacji, diagnozowania wiedzy, umiejętności i postaw zawodowych oraz badania wytworów pracy.